Τα μαθήματα του Μοντερνιστή Ζωγράφου Γιάννη Τσαρούχη

Ο Κύκλος Πάρος καλωσορίζει την Ευφροσύνη Δοξιάδη, ζωγράφο, συγγραφέα και ιστορικό τέχνης.

Θα μιλήσει για τον δάσκαλό της, τον σπουδαίο Έλληνα μοντερνιστή ζωγράφο Γιάννη Τσαρούχη (1910-1989), του οποίου τα ομοερωτικά έργα του χάρισαν διεθνή αναγνώριση.

Η Ευφροσύνη συν-επιμελήθηκε τις διαλέξεις του Τσαρούχη για τη σύγχρονη τέχνη που δόθηκαν στο νησί της Χίου.

Τα μαθήματα του 1981 στη Χίο αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για όσους ενδιαφέρονται για αυτόν τον εξαιρετικό καλλιτέχνη με την απίστευτα πολύπλευρη καριέρα.

Όλες οι αγάπες του: η ζωγραφική, το θέατρο, με τα σκηνικά και τα κοστούμια του, ο Καραγκιόζης και φυσικά ο Πειραιάς, το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε.

Η Ευφροσύνη μας καθήλωσε πέρυσι με τη διάλεξή της στο Φαγιούμ. Τώρα που μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο για τον ζωγράφο, θεωρήσαμε σκόπιμο να το ξαναθυμηθούμε.


Σχετικά με την Ευφροσύνη Δοξιάδη:

Γιάννης Τσαρούχης

Ενώ σήμερα ο Τσαρούχης παραμένει σχετικά άγνωστος εκτός Ελλάδας, αναγνωρίζεται ομόφωνα στη χώρα του ως ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους του εικοστού αιώνα.
Γεννημένος το 1910 στο λιμάνι του Πειραιά και σπουδασμένος στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, άρχισε να ζωγραφίζει σε νεαρή ηλικία και έβγαζε τα προς το ζην ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος για το θέατρο.
Το 1935 ο Τσαρούχης πήγε για πρώτη φορά στο Παρίσι, όπου συνάντησε το έργο του Ανρί Ματίς, του Πάμπλο Πικάσο, του Μαξ Ερνστ και άλλων καλλιτεχνών της πρωτοπορίας.
Το 1938, σε ηλικία 28 ετών, έκανε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα. Αφού υπηρέτησε στον ελληνικό στρατό στο αλβανικό μέτωπο κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, επέστρεψε στη ζωγραφική και εργάστηκε στο θέατρο, αποκτώντας διεθνή φήμη.
Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα (1967-1974), ο Τσαρούχης εξόριστος στο Παρίσι επέστρεψε στην Αθήνα, όπου έζησε μέχρι το θάνατό του το 1989.

Τα μαθήματα του Ζωγράφου: Γιάννης Τσαρούχης

Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024, στις 19:30

Στο Κέντρο Τεχνών Δημητρακόπουλος, Παροικιά